maanantai 19. maaliskuuta 2012

"Näiden takia en karppaa" -sämpylät

Kerroin aiemmin keittiömme uusimmasta tulokkaasta, Kenwoodin Major yleiskoneesta. Suurin syy miksi halusin kunnon yleiskoneen on leivän teko. En vielä osaa tehdä leipää, mutta haluaisin kovasti opetella. Siksi ilahduin kovasti kun ystäväni T tarjosi heti kokeiltavaksi näitä sikahyviä sämpylöitä, jotka ovat pinnalta ihanan rapeita ja sisältä superkuohkeita.

Ohje on kotoisin Sikke Sumarin Ruokaa rakkaudella ohjelmasta ja löytyy myös täältä. T mainosti sämpylöitään toteamalla, että nämä sämpylät kariuttivat hänen aikeensa vähentää hiilihydraatteja, siitä siis uusi nimi sämpylöille. Enkä kyllä ihmettele. Enpä tiedä parempaa tapaa aloittaa sunnuntaiaamu kuin näillä sämpylöillä, joten suosittelen lämpimästi!



"Näiden takia en karppaa" -sämpylät
  • 7,5 dl vettä
  • 1/2 palaa tuoretta hiivaa
  • 1,5 tl suolaa (alkuperäisessä ohjeessa 1,5 rkl, tuntui liian paljolta mulle)
  • 2 rkl siemeniä (esim. auringonkukan, seesamin, kurpitsan siemeniä)
  • 1,5 dl täysjyväjauhoja
  • 1,5 dl ruisjauhoja
  • n. 12 dl vehnäjauhoja (huom. taikina saa olla aika löysähköä)

Lämmitä vesi kädenlämpoiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää sekaan suola, siemenet, täysjyväjauhot ja ruisjauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten vehnäjauhoja vähän kerrallaan kunnes taikina alkaa muodostua. Jätä taikina löysäksi. Kohota taikinaa ensin kaksi tuntia huoneenlämmössä ja jätä se sitten yöksi jääkaappiin. 

Lämmitä uuni 230 asteiseksi. Nostele taikina lusikalla kahdeksitoista nokareeksi pellille (kuusi per pelti). Taikina on niin löysää, ettei sitä kannata yrittää pyöritellä, mutta pahimmat ns. piikit voi tasoittaa lusikalla etteivät pala. Leikkaa saksilla viillot sämpylöihin ja paista noin puoli tuntia. 

Älä peitä sämpylöitä paistamisen jälkeen, koska niihin tulee uskomattoman ihana rapea kuori. 

2 kommenttia:

  1. miksi lämmittää vettä jos taikina menee kuitenkin yöksi kylmään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys. Ei sitä varmaan tarvikaan, eikä ohjeessa niin käsketty tehdä. Ohjeessa oli vain, että "tee taikina" ja liotin hiivan vanhan tottumuksen mukaan kädenlämpöiseen veteen. :P Toisaalta taikinaa kohotetaan ensin pari tuntia lämpimässä, eli tiedä häntä tarviiko vaiko ei.

      Poista