sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Karkkipäivä

Olen jo monena jouluna halunnut tehdä itse karkkeja, mahdollisesti jopa joululahjaksi. En tiedä mistä syystä aiempina vuosina karkit ovat lopulta jääneet tekemättä, mutta tänä vuonna päätin aloittaa jo ajoissa! Tein eilisiin Misujouluihin tarjolle hopeatoffeeta (Maku 6/2011) ja fudgea (Kotivinkin Jouluherkut 2/2011).

Fudge ei ollut ihan minun makuuni, mutta hopeatoffee oli aivan fantastisen hyvää. Ja maistui oikeasti hopeatoffeelta! Saattaapa olla että sitä tulee kuin tuleekin tehtyä jopa joululahjaksi! Tuota paketointimuotoa täytyy silti vielä ehkä harkita. Kelmutetut toffeet eivät näyttäneet mitenkään äärimmäisen houkuttelevilta...  


Hopeatoffee 
(35 palaa)
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl valmista lakritsikastiketta
  • 3/4 dl vaaleaa siirappia (laitoin tummaa)
  • 3/4 dl vispikermaa
  • rypsiöljyä käsittelyyn
Mittaa ainekset paksupohjaiseen kattilaan ja sekoita. Kuumenna seos ja keitä välillä sekoitellen, kunnes seos näyttää lämpömittarilla mitattuna 120 astetta.

Kumoa toffeemassa hyvin öljyttyyn uunivuokaan. Anna jäähtyä sen verran että seosta pystyy käsittelemään. Siirrä massa öljytyin käsin leivinpaperille. Muovaa massasta parin sentin paksuinen tanko ja kääri se leivinpaperiin. Nosta tanko tasaiselle alustalle ja siirrä viileään kovettumaan puoleksi tunniksi.

Paloittele tanko sopiviksi suupaloiksi ja kääräise palat vielä muovikelmuun. Näin ne eivät tartu kiinni toisiinsa.


Pehmeä pähkinäsuklaafudge
(30-40 palaa)
  • 4 1/2 dl sokeria
  • 2,5 dl vispikermaa
  • 100 g tummaa suklaata (käytin tummaa vadelmasuklaata)
  • 50 g voita
  • 1/2 dl siirappia
  • 1 dl cashewpähkinöitä (käytin paahdettuja ja suolattuja)
  • rypsiöljyä vuoan voiteluun
Mittaa sokeri, kerma, suklaa, voi ja siirappi paksupohjaiseen kattilaan. Sekoita. Kuumenna kunnes seos alkaa kiehua ja sokeri sulaa. Nosta lämpöä ja keitä noin seitsemän minuuttia. Tee kuulakoe, eli pudota tippa seosta vesilasiin, jossa on kylmää vettä. Jos seos jähmettyy muotoiltavaksi, se on valmista. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Sekoita kädenlämpöinen massa vaaleammaksi sähkövatkaimella. Voitele rypsiöljyllä vuoka, jonka koko on noin 16 x 24 cm tai 20 x 20 cm. Kaada fudgeseos vuokaan.

Rouhi cashewpähkinät ja paahda rouhe kuumalla pannulla (ellet käytä valmiiksi paahdettuja). Ripottele pähkinät fudgen pinnalle. Anna jähmettyä jääkaapissa 4-6 tuntia ja leikkaa paloiksi. Fudge säilyy huoneenlämmössä kuivassa paikassa hyvin noin viikon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti