lauantai 10. syyskuuta 2011

Kreolikanaa ja sörsseleitä

Siskoni järjestää parin viikon päästä tupaantulijaiset, ja olen luvannut hoitaa siellä tarjoilut. Tarkoituksena olisi järjestää meksikolainen fiesta, ja sen vuoksi seuraavat pari viikkoa menevätkin reseptien harjoittelussa. Kivaaa!!! Harjoittelu alkoi tänään grillaamalla kreolilaistyyppisesti maustettua kanaa, jonka kanssa maistui erinomaisesti chipotlekastike, guacamole, maustamaton jogurtti ja salaatti. Namskis!



Kreolimaustettua kana
  • broilerin ohutfileitä
  • puolikas sipuli 
  • 5-7 valkosipulinkynttä
  • jauhettua kuminaa 
  • cayannepippuria
  • paprikajauhetta
  • mustapippuria
  • suolaa
  • fariinisokeria  
  • oliiviöljyä 
Pilko sipuli ja valkosipuli, lisää joukkoon mausteet, fariinisokeri ja oliiviöljyä niin että mausteseos on notkeaa. Laita kanat pakastepussiin ja kaada sinne myös mausteseos. Sekoita niin että kaikki kanat peittyvät ja anna maustua tunti pari. Grillaa kanat kypsäksi muutama minuutti per puoli.

Chipotlekastike (ohje Jane Miltonin kirjasta "Meksikolainen keittiö")
(n. 2dl)
  •  4 tomaattia
  • 3 chipotlechiliä
  • 1,5 valkosipulinkynttä
  • 1 dl punaviiniä
  • 0,5tl kuivattua oreganoa
  • 2 rkl hunajaa
  • 0,5 tl mietoa, vaaleaa sinappia
  • mustapippuria ja suolaa
Puolita tomaatit ja paahda niitä 200 asteisessa uunissa 45-60 minuuttia, niin että ne ovat ruskistuneet ja pehmenneet (tai grillaa tomaatteja jos sinulla ei ole uunia kuten eräillä...). Liota sillä aikaa chilejä kulhossa kylmässä vedessä 20min tai kunnes ne ovat pehmeitä (tai kunnes et jaksa enää odottaa että ne pehmenisivät...). Poista kannat, halkaise chilit, kaiva siemenet ulos (ja talleta ne chilin kasvatusta varten) ja pilko malto. 

Poista tomaateista kuoret ja lisää ne, chilit, valkosipuli ja punaviini tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi. Lisää oregano, hunaja, sinappi ja mustapipprui. Sekoita ainekset nopeasti.

Kaavi seos pineen kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä ja sekoita, kunnes kastike kiehuu. Vähennä lämpöä ja anna kastikeen kiehua hiljalleen n. 10 min, niin että se on kiehunut kasaan ja saostunut. Mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoa joko kylmänä tai kuumana.

Guacamole   (ohje Jane Miltonin kirjasta "Meksikolainen keittiö") 
(n. 3dl) 
  • 2 tomaattia
  • 2 avocadoa
  • 0,5 limetin mehu
  • 1/4 pientä sipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • (pieni nippu tuoretta korianteria pilkottuna)
  • 1,5 punaista fresnochiliä
  • suolaa
Kuori  avocado ja kaiva sisus tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi soseeksi. Sekoita joukkoon limetin mehu. Kalttaa tomaatit, poista kuori, pilko pieniksi palasiksi ja lisää avocadon sekaan. Hienonna sipuli ja purista valkosipulinkynsi ja lisää ne seokseen. Poista chilien kannat, halkaise chilit ja poista siemenet ja lisää myös ne seokseen. 

Tarkista maku ja mausta tarpeen mukaan suolalla. Peitä kulho huolellisesti muovikelmulla ja pane kylmään tunniksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti