torstai 2. kesäkuuta 2011

Irstasta uuniviikunaa

Meidän jälkiruoka-arsenaali sai kauan kaivattua vaihtelua kun T löysi vihdoin kaupasta asiallisia viikunoita. Ne kun tuppaavat aina olemaan melkoisen lötköjä. Uuniviikunoiden ohje otettiin Italialaiset jälkiruoat -kirjasta ja maku oli aika taivaallinen vaikka kuva näyttääkin lähinnä irstaalta...



Uuniviikunoita punaviinisiirapissa (tai Fichi sciroppati al vino rosso
  • puolen appelsiinin kuori
  • sitruunan neljänneksen kuori
  • 1 1/2 dl muscovadosokeria
  • halkaistu vaniljatanko
  • kanelitangon pala
  • pari tähtianista 
  • 4 dl punaviiniä
  • 8 tuoretta sinipunaista viikunaa
  • vaniljajäätelöä
Laita sitruskuoret, sokeri, mausteet ja viini kattilaan ja kiehauta. Leikkaa viikunoihin kantapuolelle risti n. 1/2 cm syvyydeltä ja pane ne kattilaan mausteliemen sekaan. Käytä laakeapohjaista kattilaa, jossa kaikki viikunat voivat olla pohjalla pystyssä, niin että mausteliemi peittää ne kauttaaltaan. Pane kattila kannella peitettynä 180 asteisen uunin keskitasolle ja kypsennä noin 25 minuuttia.

Nosta viikunat vadille ja lautasille ja pidä lämpimänä uunin jälkilämmössä. Siivilöi liemi toiseen kattilaan ja säästä mausteet koristeluun. Keitä lientä kokoon, kunnes jäljellä on noin 1/3 alkuperäisestä määrästä ja liemi on paksua ja raskasjuoksuista.

Ota viikunat uunista, valele annoksiin viinilientä ja koristele mausteilla. Tarjoile lisänä vaniljajäätelöä. Huikaisevan hyvää, kun kylmä kohtaa kuuman (totta!). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti